Hap Bilgiler – Daimler Chrysler Birleşmesi

ilker met
2 min readJan 5, 2020

--

Photo by bady qb on Unsplash

Kasım 1998’de Daimler-Benz ve Chrysler şirketleri ‘‘DaimlerChrysler” adıyla birleşmişti. Alman Daimler-Benz 36 milyar dolara Amerika’nın üçüncü büyük otomotiv şirketi Chrysler’i satın alırken, şüphesiz vizyon dünyanın en güçlü otomotiv şirketi haline dönüşmek olmalıydı.

Otomotiv sektöründe dünyanın en büyük birleşmesi yaşanırken, 92 milyar dolarlık dev bir şirket oluşmuştu.

DaimlerChrysler’in eski başkanı ve CEO’su Jürgen Schrempp, kar ve üretim açısından en yüksek noktada olduğu dönemde, Chrysler’i satın alırken küresel genişleme stratejisini seçmişti.

Şubat 2007’de DaimlerChrysler’in CEO’su Dieter Zetsche, 2006 sonuçlarını açıklarken, şirketin net karının 3.2 milyar Euro’ya çıktığını ancak Chrysler’n 1 milyar dolar zarar ettiğini belirtmişti.

Schrempp ve halefi Zetsche, iki şirketi birleştirmek için çok çalışsa da birleşmeden yaklaşık 9 yıl sonra 2007 yılında Chrysler’in %80’lik hissesi 7.4 milyar dolara Amerikalı yatırım şirketi Cerberus’a satıldı. (Cerberus’un anlamını merak edenler için tıklayınız.)

Muhtemelen Daimler, Chrysler’i satın alırken Amerika’daki pazar payını artırmayı hedeflemişti. Chrysler’in ise kıta Avrupa’sındaki varlığı zayıftı.

Kısacası iki şirket birbirini tamamlayan iki eş idi.

Fakat beklenen olmadı. Eşler birbirini tamamlıyordu ama ten uyumu yakalanamadı.

Çünkü eşitlerin birleşmesi olarak lanse edilen bu birleşmede iki şirketin kültürü o kadar farklıydı ki sorunlar yaşandı. Disiplinli ve süreç odaklı Almanlar ile girişimci ruhu ve fonksiyonlar arası çalışma kültürü kuvvetli olan Amerikalılar arasında anlaşmak kolay olmadı. Ücret yönetimi, terfi sistemi sorunlara yol açtı. Yaklaşık 50–60 yıl evvel iki millet arasında yaşanan savaşın belleklerdeki izi belki de hala taze idi. Elbette bu sorunların yanı sıra Amerikan otomotiv endüstrisindeki sorunlar da sonun belirleyicisi oldu.

Ancak, bu iki şirketin birleşmesi, farklı kültürlere sahip eş güçteki iki şirketin bir araya gelmesinin ne kadar zor olduğunu gösteren bir örnek olay olarak tarihe geçti.

İK yöneticileri için alınabilecek en büyük ders iki büyük şirket bir araya geldiğinde başlanması gereken ilk şeyin çalışanları bir araya getirecek bir kültür inşaa etmek ve iki şirkete eşit mesafede olan İK uygulamaları oluşturmak olmalı.

Yıl 2019’a geldiğinde Fiat Chrysler ile Renault birleşmesi konuşuluyor… Yine iki büyük şirket, iki farklı kültür… Daimler Chrysler birleşmesinin tersine, Fiat Chrysler – Renault birleşmesi fikrinin mali zorluklar nedeniyle ortaya çıktığı belirtiliyor.

Sefada ortaklık sonuç vermemişti, bakalım cefada ortaklık nasıl sonuç verecek? İK yöneticilerinin takip etmesi gereken başka bir birleşme…

--

--

ilker met

Çeyrek asırı bulan iş yaşamım boyunca edindiği tecrübeleri sizlerle paylaşmak amacıyla köşe yazıları hazırlıyorum. faydalı olması dileğiyle.