Teknolojide çalışırken rastlamıştım bu kavrama. Basitlik için çabalamayı savunan ve “Keep It Stupid Simple” kelimelerinin baş harflerinden oluşan KISS’i, dün akşam bu sefer Koçluk ile ilgili yaptığımız bir toplantıda da görünce her iki tekniği de size de faydalı olacağı düşüncesiyle kısaca paylaşmak istedim. Faydalı olması dileğiyle…
Teknoloji tarafında KISS, mümkün olduğunca en sade yaklaşımı seçmeyi ifade eder. Hatta o kadar sade olmalıdır ki sözüm meclisten dışarı bir aptal bile onu anlamalıdır. Tekniğin bir mühendis olan Kelly Johnson tarafından geliştirildiği söylenir. Johnson yalın tasarımları ile ön plana çıkmıştır. Karmaşık zeki çözümler yerine, basit sade çözümleri odağa alarak çözüm geliştirmeyi önerir. Yazarken kolay ama yapması hiç kolay değil. Çünkü sadelik ve basitlik o konuyu çok iyi anlamayı gerektirir. Bir nevi Nirvana halidir.
Şimdi gelelim diğer KISS’e… Koçluk kavramı son yıllarda tekrar popüler olan bir kavram. Çalışanların gelişimini sürekli kılmak adına uygulanan koçluk yaklaşımında çalışanın kendini fark etmesi ve aşması hedeflenir. Bu yaklaşımda da bazı yöntemler uygulanır. İşte onlardan biridir KISS tekniği. Yine kısaltmalar ile türetilmiştir. Keep (Devam Et), Improve (Geliştir), Start (Başla) ve Stop (Bırak) kelimelerinin baş harfleri ile oluşan bu teknik günlük aktivitelerin ve kişisel gelişimin sorgulanması amacıyla kullanılır.
Bu yapılandırılmış teknikte kişi kendi kendine ya da bir sohbet esnasında hep birlikte aşağıdaki soruları sorarak bir aksiyon haritası oluşturabilir.
K (Keep) — Neyi İyi Yaptık? Şu ana kadar neyi daha iyi yaptığını sorgulamak, bunu ileride devam ettirip ettirmeyeceğimizi öğrenmek açısından çok önemlidir. Bu yüzden öncelikle bu soru ile başlanır. Böylece iyi yaptığımız şey tekrarlanmaya çalışılır.
I (Improve) — Neyi Daha İyi Yapabiliriz? Bazı şeyleri iyi yaptık, lakin gelişimin temel kuralı, bazı şeyleri daha iyi yapabilmeyi düşünmek olduğu için neyi daha iyi yapabileceğimizin düşünülmesi için bu soru sorulmalıdır. Böylece yaptığımız bir şey geliştirilir.
S (Start) — Neyi Yapmaya Başlamalıyız? Bazı şeyleri iyi yaptığımızı gördük, onları tekrar etme listemize aldık. Bazı şeyleri daha iyi yapmamız gerektiğini gördük. Onları da geliştir listemize aldık. “Neyi yapmaya başlamalıyız?” sorusuyla da bazı şeyleri hiç yapmadığımızı fark ederiz. Bunları tespit ederek yeni atmamız gereken adımları keşfederiz.
S (Stop) — Neyi Yapmasak da Olur? Bazı şeyleri iyi yaptığımız gibi bazı şeyleri yapmaya ihtiyaç da olmayabilir. Bu nedenle bunların sorgulanması gerekir ki, vaktimizi anlamsız hareketlerle tüketmeyelim. Böylece verim artışı da sağlamış oluruz.
İşte yapması kolay yapılandırılmış bir gelişim tekniği. İlk uygulamalarda biraz zorlanabilirsiniz ama daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi tekrar tekrar kullanmanız durumunda bir alışkanlık haline gelip sizlere fayda sağlayacaktır. Bu tekniği çevrenize de yaymanız toplu gelişimi de sağlayacaktır.